top of page
Search
  • vcdrepa

Loppuraportti

Updated: Mar 7, 2022

Kirjuri: Pinja

5.3.2022


Unohdimme keskustella loppuraportista viimeisellä tapaamiskerralla, jossa kävimme neljännen ja viidennen lukupiirin tekstit. Pyrin selvittelemään halukasta kirjuria ja aatteita loppuraporttia varten muutama päivä ennen deadlinea, mutta en saanut keneltäkään vastausta. Kirjoitan loppuraportin lähinnä siis oman kokemuksen ja viimeisen luokan yhteisen tapaamisen pohjalta. Ryhmäläiseni voivat tulla lisäilemään omia aatteitaan tähän julkaisuun omalla ajallaan jos haluavat.


Aasinsiltana voisinkin ensin mainita ryhmän tiimityöskentelystä ja erityisesti sen huonosta kommunikoinnista. Tapaamiset ja niiden sopiminen alkoi syksyllä hyvällä rytmillä mutta sujuivat kerta toisensa jälkeen huonommin, kun tapaamisajankohtien sopiminen siirtyi lähemmäs deadline päivämäärää ja sovittuja tapaamisia peruttiin. Ryhmächätin huonoksi tavaksi tuli pysyä hiljaa mahdollisimman pitkään ja toivoa että joku muu hoitaa hommat. Motivaation puute on tosin mielestäni ihan ymmärrettävää, sillä lukupiiri tuntui valitettavasti monesta ylimääräiseltä työltä muun koulunkäynnin ohella. Aikataulutusta ja roolien jakoa olisi ehdottomasti helpottanut niistä sopiminen jo heti ensimmäisenä päivänä. Toivoisin kovasti myös opetusta koulun puolesta ryhmätyöhön liittyen. Ryhmätyöskentely on suuri osa työelämää ja opintoja eikä kenelläkään ole pätevää tietoa siitä miten ryhmätyö saadaan rullaamaan vaivattomasti tai mitä tehdä ongelmatilanteissa.


Huonosta kommunikaatiosta huolimatta ryhmän kanssa keskustelu oli jokaisella tapaamiskerralla sujuvaa ja keskusteltavaa riitti aina noin tunnin verran. Rooleissa oli helppo pysyä ja niistä oli keskustelun kannalta hyötyä. Valitettavasti loppua kohden huomasimme keskustelun pyörivän usein samoissa teemoissa, kuten eriarvoisuus, vähemmistöt ja graafisen suunnittelijan arvot. Keskustelun näkökulmat pysyivät melko suppeina, sillä ryhmän jäsenillä on suhteellisen samanlaiset taustat. Ehkä tähän ongelmaan olisi kaivannut ulkopuolisia keskustelunaiheita ja kysymyksiä.


Keskittymisvaikeuksien takia mieleisimmät tekstit itselleni olivat sellaiset joita pystyi lukemaan Podcastlen avustuksella (Chrome lisäosa, joka muuttaa tekstit äänikirjaksi). Toivoisinkin näitä lisää seuraavia lukupiirejä varten. :)




Kirjuri: Roosis

6.3.2022


Desingfilosofia (ja akateeminen teksti ylipäätään!) oli minulle kurssin alkaessa varsin uutta! Välillä luettava oli todella vaikeaselkoista, mikä teki lukutehtävistä raskaan tuntuisia. Suurin osa teksteistä tuntui inspiroivilta ja kiinnostavilta. Yksittäisenä esimerkkinä varsinkin konsepti kriittisestä suunnittelusta on jäänyt vaikuttamaan minuun vahvasti. Sitä käsittelevää tekstiä lukiessani käytin pitkän tovin koittaen ymmärtää mistä oli kyse, ja tuntuu että olen vasta jälkikäteen oikeassa elämässä vastaantulleiden esimerkkien avulla ymmärtänyt lukemani. Ylipäätään monet kurssin asioista ovat tuntuneet sellaisilta, että ne ovat jääneet päähäni piiloon ja ruvenneet vasta jälkikäteen vaikuttamaan ajatteluuni.


Kurssi oli kokonaisuutena erittäin hyödyllinen, mutta myös mielestäni monella tavalla haastava. Teksteihin uppoutuminen vaati suurta motivaatiota, ja ehkä kurssin arvosanattomuudesta tai hitaasta tahdista johtuen lukupiiri jäi helposti kiireellisempien asioiden jalkoihin. Lisäksi maailmantilanne ja henkilökohtaiset haasteet aiheuttivat ryhmässämme harmillisesti organisaatiovaikeuksia, kuten Pinja kuvasikin omassa kirjoituksessaan. Monena hetkenä kurssi tuntui enemmän rasitteelta kuin inspiroivalta. Koen sen olleen lähinnä huonoa tuuria ajoituksessa, eikä lähtöisin mistään kurssin rakenteellisesta ongelmasta. Koin ryhmän ilmapiirin kaikesta huolimatta onneksi rentona, emmekä ryhmänä liikaa stressanneet kurssisuoritusta.


Kurssin aikana jokainen veti keskustelua, toimi kirjurina sekä oli rivijäsen, jonka tehtävä oli vain osallistua keskusteluun. Pidin puheenjohtajan roolia epämiellyttävimpänä näistä kolmesta johtuen siitä, että koin oman tietämykseni ja ymmärrykseni aiheista liian suppeaksi ja minulla oli siksi epävarma olo. Keskustelun vetäminen tuntui välillä väkinäiseltä, keskustelut jäivät helposti todella yleiselle, abtraktille tasolle. Minulle jäi tunne, että muillakin ryhmäläisilläni olisi ollut hieman samansuuntaisia tuntemuksia. Keskustelut itsessään olivat silti aina mukavia ja puheenjohtajan roolissa tuli tutustuneeksi lähdeteksteihin erityisen huolellisesti.


Olen kiitollinen siitä, että tämäntyyppinen kurssi järjestettiin. Viimeisessä yhteistapaamisessa sanottiinkin hyvin, että välillä on ihan hyvä poistua mukavuusalueelta. Tekstianalyysiä ja kriittistä ajattelua tuskin voi harjoitella liikaa, eikä sitä joka päivä saa valmiiksi eteen tuotuna ajankohtaisia ja avartavia tekstejä omaan alaansa koskien. Arvostan valtavasti kaikkia niitä oivalluksia joita olen saanut kurssin aikana kokea. Itseisarvoisesti ihanaa olla hippusen paremmin perillä maailmasta! Jee!





9 views0 comments

Recent Posts

See All

Neljäs tapaaminen

Neljäs tapaaminen. Puheenjohtajana Roosis Ensimmäinen teksti: Pater, Ruben 2016. Luku “Image and Photography”. Julkaistu teoksessa Pater, Ruben. The Politics of Design. A (Not so) Global Manual for Vi

Lukupiiri 5

Kirjoittanut Artemi Lukupiirin viidennen tapaamisen materiaalina on Brave New Alpsin teksti Precarity Pilot: Making Space for Socially- and Politically-engaged Design Practice, joka on julkaistu teoks

Lukupiiri 3

Kirjoittanut Roosis Muotoilun suhde kaupallisuuteen Lukupiirin kolmannen tapaamisen materiaalina oli kaksi tekstiä, Designer as Author (Julkaistu teoksessa DESIGN ACT Socially and Politically engaged

Post: Blog2_Post
bottom of page